Couscous uit Palestina

In Jericho, op de Westelijke Jordaanoever, produceren vrouwen couscous

 

 

 

 

 

Helen Abu Alhaija
Foto: Gen Sander - PARC

Helen, trotse couscousproducente in Jericho: “De coöperatie heeft ons leven flink verbeterd”

Het leven is nooit gemakkelijk geweest in Ein El-Sultan Camp, het kleinste vluchtelingenkamp in Palestina, net buiten Jericho. Ooit bood het onderdak aan 20.000 vluchtelingen. Nu leven er nog 2000 mensen. Door de slechte socio-economische omstandigheden, de erbarmelijke infrastructuur en ernstige watertekorten werden de vluchtelingen steeds afhankelijker van voedselrantsoenen en andere vormen van internationale hulp. Tot een groep vrouwen van Ein El-Sultan vond dat het genoeg was geweest.

Zahra
Foto: Gen Sander - PARC

“We konden niet afhankelijk blijven van onze echtgenoten, die soms werk hadden en soms niet”, legt Zahra Abu Shrar uit. “We wilden kunnen bijdragen.” De vrouwen smeedden het plan om een couscouscoöperatie te starten en trokken naar PARC met de vraag om te helpen met infrastructuur en logistiek. PARC accepteerde meteen.

“Eén grote gelukkige familie”
Twee jaar later blinken de vrouwen nog altijd van trots. “Deze couscouscoöperatie is ons initiatief. We dragen er zorg voor, we kunnen ons niet voorstellen iets anders te doen”, verklaart Helen Abu Al-Haija (27). Deze moeder van drie kinderen vindt op een of andere manier tijd en energie om haar dagen te verdelen over de coöperatie, haar familie en het voltooien van haar universitaire studie. “Alle vrouwen delen hetzelfde engagement voor het project. We hebben een gemeenschappelijke geschiedenis en een strijd die ons verbindt als één grote gelukkige familie.”
De hele coöperatie is doordrongen van de principes van fair trade. Ook het graan om de couscous te vervaardigen, is afkomstig van een fairtradecoöperatie in Jenin. Solidariteit is heel belangrijk voor de vrouwen. “Zonder de fairtradeboeren zouden we geen werk hebben. En we voelen ook de solidariteit met de internationale organisaties die ons steunen door onze kwaliteitscouscous te kopen. We weten dat ons werk geapprecieerd wordt.”

Couscous van Palestina
Foto: Gen Sander - PARC

Kansen voor de kinderen
De vrouwen zijn het erover eens: hun levens zijn flink verbeterd sinds ze voor de couscouscoöperatie werken. Voordien was Helens echtgenoot de enige kostverdiener voor het gezin. Dat was, gezien zijn onregelmatige tewerkstelling, onvoldoende om te overleven. Nu Helen een eerlijk en stabiel maandinkomen verzekert, kunnen zij en haar man voldoende geld sparen om eindelijk allerlei werken aan hun huis uit te voeren. Ze konden ook geld lenen om een taxi te kopen, zodat haar man nu voor het eerst in jaren een vaste job heeft.
Alle vrouwen vertellen een gelijkaardig verhaal. Ze zijn blij dat ze niet langer afhangen van humanitaire hulp, dat ze onafhankelijk zijn, dat ze eindelijk in staat zijn om kansen voor hun kinderen te creëren. Hun zelfvertrouwen is gegroeid, net als hun sociale status.
Zoals in Jericho waren er ook in de Gazastrook zes door vrouwen beheerde couscouscoöperaties. Aanvankelijk met evenveel succes. Maar door de verlammende blokkade van Israël werden de coöperaties gedwongen om te sluiten. Met een zware zucht legt Helen uit dat ze liever zij aan zij met haar zusters in Gaza zou werken. “Alle coöperaties hebben hetzelfde doel. Ze worden gesteund door dezelfde organisaties. We zouden graag samenwerken. We voelen met hen mee. We hopen dat de blokkade gauw zal eindigen en de couscouscoöperaties in Gaza weer aan de slag kunnen.”

Couscous van Palestina
Foto: Gen Sander - PARC

De couscous van Helens coöperatie in Ein El-Sultan is te koop in Wereldwinkel Noordwijkerhout.

Artikel: februari 2009

Bron: www.oxfamwereldwinkels.be