Filmavond een succes

Op vrijdagavond 15 november bezochten 32 mensen de film Max Havelaar in het Victorhuis. Wereldwinkel Noordwijkerhout organiseerde deze avond in het kader van het 25-jarig jubileum van het Max Havelaar keurmerk. Tevens was dit de afsluiting van het jaar waarin de Wereldwinkel viert dat ze 20 jaar bestaat.

De film

Het Max Havelaar keurmerk voor eerlijke handel is genoemd naar de hoofdpersoon uit het boek van Multatuli. Max Havelaar was assistent–resident van Lebak, een arme en onrustige provincie in Nederlands-Indië. Hij protesteerde tegen de uitbuiting en onderdrukking van de inlandse bevolking. Deze aanklacht tegen het Nederlands koloniaal gezag veroorzaakte in de tijd dat het boek verscheen in 1860 veel beroering. Voor het eerst werden de misstanden in de kolonie openbaar voor het grote publiek. De film met in de hoofdrollen o.a. Peter Faber, Sacha Bulthuis, Joop Admiraal en Rutger Hauer, geeft een goed beeld van de strijd die de jonge idealist Max Havelaar moest leveren. Een strijd voor mensenrechten en eerlijke handel waarmee hij zijn tijd ver vooruit was.

Het Max Havelaar keurmerk

De Stichting Max Havelaar is in 1988 opgericht met het doel de rechtstreekse en eerlijke handel met kleinschalige producenten in de derde wereld te bevorderen. Destijds was er alleen koffie met het keurmerk verkrijgbaar. Nu is het keurmerk ook te vinden op producten zoals chocolade, honing, thee, rijst en bananen. Het keurmerk staat voor: rechtstreekse inkoop,  gegarandeerde prijs, toeslag op de wereldmarktprijs, kredietfaciliteiten en langdurige handelsrelaties.

Het eerste pak koffie met het Max Havelaar keurmerk werd 25 jaar geleden aangeboden aan Prins Claus. In de jaren erna werden in meer dan 20 landen keurmerkorganisaties opgericht die zich verenigden in de Fairtrade Labeling Organisation. Inmiddels zijn 1,2 miljoen boeren wereldwijd aangesloten bij het internationale keurmerk, en groeit de opbrengst van fairtrade producten nog elk jaar.