Geluk binnen handbereik

Een gelukspoppetje uit het Braziliaanse Gravatá in je portemonnee behoedt je ervoor dat je teveel geld uitgeeft. Eentje in je auto geeft bescherming onderweg. En een poppetje in de linkerzak van zijn of haar broek of jas zorgt ervoor dat je partner verandert in een gepassioneerd exemplaar ...

Gravatá ligt in de provincie Pernambuco Noordoost Brazilië, één van de armste gebieden van het land. In de binnenlanden van dit gebied groede Nilza Bezerra op in erbarmelijke omstandigheden: in een lemen hutje en zonder naar school te gaan. Zoals zovelen is zij analfabeet gebleven, wat haar overigens niet van heeft weerhouden initiatieven te ontplooien. Samen met haar zuster startte ze een winkel in zelfgenaaide sierkussens, boekenleggers én gelukspoppetjes. Lokaal gezien was er weinig animo voor deze producten. totdat Frieda Lommerts van Barbosa de Brasil de poppetjes ontdekte en besloot deze 'Bonequinhas de Sorte' te importeren naar Nederland. Nu, tien jaar later, heeft Nilza 67 vrouwen in dienst. Elke maand worden er 12.000 gelukspoppetjes gemaakt.

10 stappen

De poppetjes worden met de hand gemaakt en genaaid, niets wordt gelijmd. Het productieproces is opgedeeld in 10 afzonderlijke stappen, wat betekent dat iedere vrouw  verantwoordelijk is voor één deel van het proces: de beentjes, hoofdjes, het beschilderen van de gezichtjes, het maken van de rokjes etc. De vrouwen werken thuis en bepalen zelf het productietempo. Per 1000 afgeleverde producten krijgen de vrouwen betaald. Ook niet onbelangrijk: de productie is onbeperkt. Willen de vrouwen veel verdienen, dan produceren ze meer. Van het geld dat ze met de poppetjes verdienen, kunnen ze betere huisvesting betalen plus het schoolgeld voor hun kinderen. De prijs die de vrouwen voor de producten ontvangen is een eerlijke prijs die zo berekend is dat de vrouwen goed in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.