Welkom bij

Wereldwinkel Noordwijkerhout

World Fairtade Day

Recept voor twee fairtrade taarten

(7 fairtrade ingrediënten)

Benodigdheden

Vierkant bakblik 24 x 24 x 5 cm

3 x 200 gr. cakemeel

3 x 200 gr. boter/margarine

3 x 200 gr. rietsuiker♦

3 x 4 eieren

Sinaasappelmarmelade♦

Hazelnootpasta♦

Hagelslag♦

Chocolade vlokken♦

Cacao♦

Koffie♦

Poedersuiker

♦ fairtrade ingrediënt

Bereiding

Bak een cake van 200 gr. rietsuiker, 200 gr. boter/margarine, 200 gr. cakemeel en 4 eieren. Voeg hier twee eetlepels cacao aan toe.

Bak een cake van 200 gr. suiker, 200 gr. boter/margarine, 200 gr. cakemeel en 4 eieren. Voeg hier vier eetlepels hagelslag aan toe.

Bak een cake van 200 gr. rietsuiker, 200 gr. boter/margarine, 200 gr. cakemeel en 4 eieren.Voeg hier vier eetlepels koffie extract aan toe.

Bak de cake 45 minuten in electrische oven 160 graden.

Snijd de drie cakes doormidden. Zo beschikt u over 6 lagen. Bestrijk de chocoladecake met sinaasappelmarmelade. Plaats hier boven op de hagelslagcake. Bestrijk deze met hazelnootpasta. Plaats hier boven op de mokkacake. Stel zo ook de tweede taart samen. Maak een glazuur van poedersuiker en koffieextract. Bestijk de twee taarten met het mokkaglazuur. Maak een glazuur van poedersuiker met cacao en versier de twee taarten met chocolade druppels. Bestrijk de zijkanten met hazelnootpasta en bestooi met chocolade vlokken.

 

 

 

Creatief met fairtrade chocolade

Tijdens de jaarlijkse avond voor vrijwilligers van de Wereldwinkel is een workshop bonbons maken georganiseerd. De vrijwilligers hebben heerlijke chocolade creaties gemaakt, van eenvoudige truffels, tot pindarotsjes en bonbons gedoopt in chocolade couverture. Voor degenen die het thuis ook eens willen proberen, volgt hier het recept.

Truffelmassa

Benodigdheden: 1/8 liter slagroom, 100 gram melkchocolade, 100 gram pure chocolade, 4 eetlepels likeur naar keuze, 30 gram roomboter.

Werkwijze: Breng de slagroom in een pan aan de kook. Breek de chocolade in stukjes. Neem de pan van de warmtebron. Doe de chocolade in de slagroom en laat hem onder roeren smelten. Laat de truffelmassa iets afkoelen. Roer de likeur erdoor, voeg ook de roomboter toe en laat het smelten. Blijf roeren tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Bekleed een cakevorm (circa 20 cm lang) met huishoudfolie. Doe de truffelmassa erin, strijk hem glad en laat hem in ongeveer 1 uur in de koelkast opstijven.

Eenvoudige truffels

Verdeel de truffelmassa in blokjes. Rol de helft van de blokjes tot balletjes. Rol de balletjes door de kokos, cacao of hagelslag. Leg de truffels op de schaal bekleed met bakpapier. Bewaar de blokjes.

Bonbons gedoopt in chocolade couverture

Wanneer je chocolade smelt moet je het tempereren om de chocolade een mooie glans te geven en krokant te maken. De kunst is om de chocolade te smelten maar niet te veel te verhitten, dan wordt de couverture namelijk dof en hardt het niet voldoende op. Het mooiste is om de chocolade te smelten op een temperatuur van circa 32 ºC. Dit gaat als volgt.

Schenk kokend water in de pan. Zet hierin het schaaltje. Laat 2/3 van de chocolade au-bain-marie in het schaaltje smelten. Neem het schaaltje uit de pan.  Voeg de rest van de chocolade toe. Nu moet je de chocolade stevig doorroeren. Blijf de chocolade roeren totdat alle chocolade is gesmolten, je voelt dat de chocolade dikker en glanzender wordt.

Je kunt zelf testen of je chocolade goed getempereerd is. Doop een schoon mes met de punt in de chocolade en leg het mes weg. Het tempereren is goed gelukt als de chocolade na circa 4 minuten gestold is.

Tip: zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt, dan stolt de chocolade direct en zal het niet meer smelten.

Doop de truffelblokjes in de chocolade couverture. Leg de bonbons op de schaal bekleed met bakpapier. Versier de bonbons door nootjes of rozijnen in de nog warme couverture te drukken. De bonbons kunnen ook versierd worden met streepjes witte chocolade couverture.

Pindarotsjes

Voeg aan de overgebleven chocolade couverture ongezoute pinda’s toe. Let op de hoeveelheid. De substantie mag niet te nat, maar ook niet te droog zijn. Vorm met twee lepels pindarotsjes op het bakpapier en laat deze stollen.

 

 

Rijst met vegetarische groene currysaus

Hoofdgerecht voor 3-4 personen.
Bereidingstijd: ca. 30 minuten.

Benodigdheden

1 pak Pandan Rijst*
1 zak paprika mix (3 stuks)
3 el Olijfolie extra vierge*
1 zakje groene Curry Kruidenpasta*
half blik Ananas op sap*
4 el Pindakaas*
1 zakje Cashewnoten, gezouten*

*Verkrijgbaar in de Wereldwinkel

Bereiding

Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak intussen de paprika's schoon en snijd ze in repen. Verhit de olie in een wok of braadpan en voeg de curry toe. Bak tot de geuren vrijkomen. Voeg de reepjes paprika toe en roerbak deze kort. Blus de curry af met een deel van het ananassap. Voeg de pindakaas en in stukjes gesneden ananas toe en meng alles goed door elkaar. Laat. ca. 8 minuten pruttelen op regelmatig vuur. Serveer met de rijst en garneer met cashewnoten.

Tip: ook lekker met gehakt of stukjes gebakken kipfilet.

 

Wrap met gerookte makreel en tapenade

Lunchgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd: ca. 10 minuten.

Benodigdheden

4 kleine tortillawraps
8 slablaadjes, gewassen en gedroogd
1 gerookte makreel (ca. 380 gr.), schoongemaakt
6 el Tapenade peppersweet*
halve komkommer in lange repen
1 eetrijpe avocado, schoongemaakt en in reepjes
1 zoete puntpaprika, zaden verwijderd en in reepjes

*Verkrijgbaar in de Wereldwinkel

Bereiding

Bedek 4 tortilla's met de knapperige blaadjes sla. Meng de gerookte makreel met de tapenade en verdeel dit over de slablaadjes. Leg nog een dikke reep makreeltapenade in het midden van de tortilla. Leg daaromheen reepjes avocado, komkommer en zoete puntpaprika en rol de tortilla's op. Omwikkel de wraps met huishoudfolie en bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Verwijder vlak voor het serveren de huishoudfolie en snijd de wraps schuin doormidden.

Serveer ze in een servet of wikkel ze in een reepje bakpapier en zet vast met (keuken)touw.

 

 

Tagliatelle met romige kaassaus

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Benodigdheden

ca. 400 g kipfilet
1 zakje groene Kruidenmix, tuinkruiden & mosterd*
scheutje Olijfolie extra vierge*
75 ml witte wijn Chardonnay*
100 g gemalen Goudse belegen kaas
50 ml slagroom
300 g tagliatelle
1 flinke stronk broccoli in roosjes

*Verkrijgbaar in de Wereldwinkel

Bereiding

Snijd de kipfilet in gelijke stukken en wrijf deze royaal in met de kruidenmix. Verhit olie in een braadpan en bak de kip op middelmatig vuur rondom bruin (hij hoeft nog niet helemaal gaar te zijn). Neem uit de pan. Voeg wijn bij de braadpan en voeg de gemalen kaas toe. Laat de kaas smelten en roer regelmatig. Voeg slagroom toe en roer tot een egale saus. Leg de stukjes kip terug in de saus en sluit af met een deksel. Laat de kip op laag vuur in ca. 5 minuten gaar worden. Kook de pasta volgens aanwijzing op de verpakking. Kook in een andere pan de broccoliroosjes beetgaar en giet af. Houd de kip apart en voeg de pasta bij de kaassaus. Serveer de pasta met kip en broccoli en bestrooi met de rest van de kruiden.

Ook lekker met de rode kruidenmix paprika & peper, en 3 kleuren paprikamix.

Wijntip: Chardonnay (wit). Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

Zomerse fruitsoep met kokosroom en suikerstengel

    Ontbijt en lunchgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 25 minuten    

Benodigdheden

2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1 ei
1-2 el rietsuiker*
250 g frambozen (of aardbei)
200 ml appelsap*
100 g kokosmelk*
50 g poedersuiker
50 ml slagroom
Enkele blaadjes munt, fijngehakt

*Verkrijgbaar in de Wereldwinkel

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 graden C. Snijd de plakjes bladerdeeg in dunne reepjes en draai er spiraaltjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bestrooi ze met rietsuiker. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de suikerstengels in ca. 8-10 minuten goudbruin en knapperig.

Doe de frambozen (of aarbei) en de appelsap in een keukenmachine of blender en mix het tot een gladde soep. Klop de kokosmelk tot een egale massa en voeg de poedersuiker toe. Meng dit met de lobbig geslagen slagroom. Verdeel de soep over vier kommetjes en voeg een scheutje van het kokosmengsel toe. Garneer met munt en serveer met de suikerstengels.