Welkom bij

Wereldwinkel Noordwijkerhout

Bezoek uit Nepal

Zaterdag 9 december zal de Nepalese zilversmid Dambar met zijn broer Ashok Lal een bezoek brengen aan Wereldwinkel Noordwijkerhout. Vanaf 10.00 uur tonen zij een grote collectie handgemaakte zilveren sieraden. De sieraden kunnen worden gekocht. Ook zal het tweetal demonstraties geven van het zilversmeden.

Achtergrond

Dambar is in een gezin van de laagste kaste geboren in een afgelegen dorp in het Nuwakot District in Nepal. Als klein kind ging Dambar met zijn vader, die ijzersmid was, op stap en leerde hij de eerste kneepjes van het smeden. Er kwam een flinke tegenslag toen bleek dat Dambar een ernstige vorm van tuberculose had. Als kind van een kasteloze familie zou hij deze ziekte niet overleefd hebben. Maar gelukkig ontmoette hij de Nederlander Jos Bus die zich zijn lot aantrok. Jos Bus die een hulporganisatie coördineerde en veel in Nepal was  zorgde voor de medicijnen en bekostigde later ook een opleiding tot zilversmid, waardoor hij kon beginnen met het maken van prachtige zilveren sieraden. Maar het was heel moeilijk om zijn zilveren sieraden in Nepal te verkopen. Jos Bus introduceerde de zilverfabriek bij verschillende reisorganisaties en honderden toeristen hebben zijn zilverfabriek bezocht.

Bezoek aan Nederland

In 1992 werd Dambar en zijn team uitgenodigd door het Nederlandse consulaat om tijdens de vrijmarkt op Koninginnedag zijn zilveren sieraden te verkopen. Dambar slaagde erin zijn zilveren sieraden te verkopen in Wereldwinkels. Langzaam groeide de zilverfabriek, stap voor stap. Nu, vele jaren later, trekt Dambar zich het lot van de kasteloze jongeren uit zijn dorp aan en krijgen zij bij Dambar de kans het vak te leren. Dambar geeft deze mensen volgens de Fair Trade richtlijnen een eerlijk salaris. Ook de leerlingen die hij opleidt krijgen een eerlijk loon. Helaas zijn na de financiële crisis in het westen, de aardbevingen van 2015 de opdrachten dusdanig terug gelopen dat hij niet veel werk meer heeft voor zijn werknemers. Om zijn werknemers aan het werkt te houden komt hij naar Nederland om zijn handgemaakte sieraden te verkopen. Dambar vertelt dan over het mooie, maar straatarme Nepal en presenteert zijn uitgebreide collectie zilveren sieraden. Zijn broer Ashok Lal laat met een demonstratie zien hoe de sieraden gemaakt worden.