Welkom bij

Wereldwinkel Noordwijkerhout

Acties tijdens Fairtrade Week

Deze week (4 t/m 12 mei) staat in het teken van Fairtrade. In deze landelijke campagneweek zetten bedrijven, winkels, Fairtrade Gemeenten en vele vrijwilligers zich in voor Fairtrade producten en hun producenten. Wereldwinkel Noordwijkerhout doet mee met leuke acties om het belang van eerlijke handel te onderstrepen. In de Fairtrade Week folder, die deze week huis aan huis wordt verspreid, zijn de aanbiedingen van supermarkten en Wereldwinkels te vinden.

Weet wat je koopt

De voorjaarseditie van de Fairtrade Week heeft dit jaar als thema: Weet wat je koopt. Elke dag maken we keuzes. Doen we aankopen. In de supermarkt of online. Maar wat we niet weten is dat die keuzes gevolgen kunnen hebben. Dat je onbewust kunt bijdragen aan een oneerlijk handelssysteem waarin boeren en arbeiders aan de andere kant van de wereld worden uitgebuit. Een wereld die vaak voor ons onzichtbaar blijft. Daarom vragen wij tijdens de Fairtrade Week aandacht voor deze wereld en maken wij (h)eerlijke producten zichtbaar met aanbiedingen waar iedereen blij van wordt. Jij hier, maar ook zeker de boeren en arbeiders daar. Natuurlijk is het niet in een keer opgelost. Maar met jouw aankopen kun je wel degelijk het verschil maken. Want als jij weet wat je koopt kun je eerlijker kiezen en help je de werk- en leefsituatie van deze boeren en arbeiders stukje bij beetje te verbeteren.

Recordaantal huishoudens koopt Fairtrade producten

We trappen de Fairtrade Week af met heel goed nieuws: het aantal Fairtrade kopende huishoudens is gestegen naar 83%. Dankzij de verkoop van Fairtrade producten worden boeren in ontwikkelingslanden in staat gesteld om een beter bestaan op te bouwen en te investeren in duurzame bedrijfsvoering. In 2018 ontvingen boerencoöperaties en werknemers op plantages bijna € 7 miljoen premiegeld vanuit Nederland, bovenop de verkoopprijs van het product. De verkoop van Fairtrade bananen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het totale premiebedrag. In Nederland hebben we vorig jaar 38 miljoen kilo Fairtrade bananen gegeten en daarmee bijgedragen aan €1,8 miljoen in premiegeld. Dit geld is onder andere gebruikt voor onderwijsbeurzen en schoolspullen in Colombia en Ecuador. In 2017 was het Fairtrade bananenvolume nog 23 miljoen kilo. Een stijging van 65%!

Mexicaanse vrouwen

Tijdens de Fairtrade Week heeft Wereldwinkel Noordwijkerhout twee leuke acties. Zo zijn er handige shoppers te koop voor slechts € 5,95.  Deze shoppers zijn van stevig jute en gemaakt in India. Bovendien zet Wereldwinkel Noordwijkerhout vrouwen in het zonnetje met een korting van 20% op vrouwenbeelden uit Mexico. De aardewerk beelden van vrouwen zijn ontworpen  door twee jonge Mexicaanse kunstenaars, Julio en Tino. De één leerde het pottenbak­kersvak in een dorpje waar traditioneel veel aarde­werk wordt ge­maakt. De ander studeerde af aan de kunstacademie en won diverse prijzen met zijn ont­werpen. Maar door de hoge werkeloosheid en lage lonen kostte het hen allebei toch veel moeite om in hun onderhoud te voorzien. Toen zij elkaar vijf jaar geleden ontmoetten was dit het begin van een nieuwe carrière. Ze besloten vrouwenbeelden van keramiek te ontwerpen en toen zij gratis een werkplaats konden gebruiken was hun bedrijf geboren. Er werken nu acht mensen bij het bedrijf waar een goed loon en een pret­tige werksfeer hoog in het vaandel staan. De beelden worden er ge­vormd met klei uit de omgeving en gebakken in een houtoven. Na te zijn bijgewerkt wordt de decoratie met verf en potlood aangebracht en krijgen de beel­den een be­schermende laklaag. Met hulp van Fairtrade im­por­teur Esperanza vinden de beelden nu ook hun weg naar Europa. Een droom is uitgeko­men.