Welkom bij

Wereldwinkel Noordwijkerhout

Feest tijdens Fairtrade Week

Drie redenen voor een feestje

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat SOS Wereldhandel van start ging. Met de import van Fairtrade koffie uit Latijns-Amerika werd in 1959 voor het eerst aandacht gevraagd voor de positie van kleine koffieboeren. De koffie kreeg het zo bekende Max Havelaar keurmerk. Inmiddels is dit initiatief uitgegroeid tot twee organisaties: Fairtrade Original voor de import van levensmiddelen en Fair Forward voor de import van cadeauartikelen.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de eerste Wereldwinkel haar deuren opende. Breukelen richtte in 1969 een Wereldwinkel op waar de producten van SOS Wereldhandel werden verkocht. Al snel werd dit voorbeeld in meer gemeenten gevolgd, zoals ook in Sassenheim en Noordwijkerhout. Inmiddels worden de levensmiddelen van Fairtrade Original niet meer alleen in Wereldwinkels verkocht. Ook in de supermarkten is er een ruime sortering. De Wereldwinkels zijn nu vooral cadeauwinkels geworden met mooie en bijzondere producten.

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de Fairtrade Gemeenten Nederland campagne is gestart. Gemeente Teylingen en gemeente Noordwijk zijn beide sinds 2014 Fairtrade Gemeente. Dit betekent dat inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen willen zorgen voor meer eerlijke handel. Want zo ontstaat in Afrika, Azië en Latijns-Amerika meer werkgelegenheid en kunnen de producenten er een menswaardig bestaan opbouwen.

Attentie voor klanten

Tijdens de Fairtrade Week is het dus feest in de Wereldwinkel en ligt er voor iedere klant een leuke attentie klaar.