Zilversmid uit Nepal bezoekt Wereldwinkel

Op dinsdag 29 november krijgt Wereldwinkel Noordwijkerhout bezoek uit Nepal. Zilversmid Dambar is in Nederland en verzorgt in Wereldwinkel Noordwijkerhout een zilver-party. Van 10.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom in de winkel aan de Dorpsstraat, waar Dambar en  zijn broer Narayan hun handgemaakte zilveren sieraden zullen verkopen.

 

Dambar is geboren in Nepal in een gezin van de laagste kaste. Zijn vader probeerde als  ijzersmid  zijn gezin zo goed mogelijk te onderhouden. Als klein kind ging Dambar met zijn vader op stap en leerde hij de eerste  kneepjes van het smeden. Maar de veelvoorkomende ziekte  TBC  trof ook Dambar.

Als kind van een kasteloze zou hij deze ziekte niet overleefd hebben. Maar gelukkig  ontmoette hij een Nederlander die zich zijn lot aantrok. “Papa Jos” zorgde voor de goede medicijnen en later bekostigde hij ook  een opleiding tot zilversmid.

Nu vele jaren later trekt Dambar zich het lot van vele kastelozen aan. Hij heeft een kleine zilversmederij  en leert zijn familieleden en de arme jongens uit zijn dorp het vak.  Zijn eigen kinderen en de kinderen van zijn familie krijgen de kans om te studeren.

Via de fairtrade organisatie Madat Nepal  slaagde Dambar er in zijn zilveren sieraden te verkopen in   Wereldwinkels. Maar door de afgelopen recessie en de aardbeving is zijn handel ingestort.  Er was te weinig werk voor zijn werknemers. Verschillende werknemers zijn afgereisd naar het Midden-Oosten om daar te werken.

Veel familieleden zijn getroffen door de aardbeving. Een broer is overleden tijdens het verlenen van hulp. En zijn geboortedorp, hoog in de bergen, is zwaar getroffen. Dambar helpt zo goed hij kan bij de wederopbouw: scholen, waterleiding en huizen.

Omdat er nu weinig toeristen Nepal bezoeken reist Dambar naar Europa en Australië. In zijn eigen land kan hij te weinig verkopen.

Wij nodigen u uit om op dinsdag 29 november Dambar en zijn broer te bezoeken en zijn prachtige sieraden: hangers, oorbellen, ringen en armbanden te bewonderen.