Lampen van capiz

Capiz is een platte, oesterachtige schelp, die in grote hoeveelheden voorkomt in de wateren rond de Filippijnse eilanden. De schelp is vrij rond en plat. In de Spaanse koloniale tijd werden ze door hun lichtdoorlatend karakter vooral gebruikt voor ramen in huizen. Precies die eigenschap maakt het een ideaal basismateriaal voor Kinta’s Capiz: een artistieke collectie van handgemaakte lampen, sfeerlichten en andere woonaccessoires.

 
 

 

Productiemethode 1.
Voor het maken van lampen, mobiles en kandelaars worden de gewassen schelpen in de gewenste vorm gesneden en eventueel gekleurd, waarbij het transparante karakter behouden blijft. Vervolgens worden de vormen aan elkaar verbonden met nylondraad of door middel van soldering.


Productiemethode 2.
Bij het maken van sieraden, kerstdecoratie, fotolijsten en doosjes, worden de schelpen eerst geweekt, daarna om de juiste mal ‘gevouwen’, gedroogd en ter versteviging ingekwast met een niet-giftige hars. Eenmaal droog worden ze geverfd en in opvallende patronen gedecoreerd.

 

Wereldwinkel Noordwijkerhout heeft een mooie collectie lampen van capiz. Kom gerust eens langs om te zien wat deze lampen voor uw interieur kunnen  betekenen.

 

https://www.kinta.nl/wp-content/uploads/maken-vaan-een-sfeerlicht-25-1.jpg