Heel Noordwijk Fairtrade

Wie de gemeente Noordwijk binnen komt kan het nauwelijks nog ontgaan: Noordwijk is een Fairtrade-gemeente. Bij alle invalswegen hangen sinds een paar weken de borden ‘Fairtrade Gemeente’. Door de coronacrisis is de feestelijke onthulling met wethouder Sjaak van den Berg helaas geannuleerd. Maar dat neemt niet weg dat de lokale Fairtrade Werkgroep blij is dat het nu voor alle bewoners en bezoekers zichtbaar is dat iedereen in Noordwijk terecht kan voor eerlijke waar. Voor producten die voor een rechtvaardige prijs en met aandacht voor milieuvriendelijke processen zijn gemaakt.

Eerlijke keuzes nu nog belangrijker

Nu iedereen ter wereld door de gevolgen van de coronacrisis wordt getroffen is het nog belangrijker om bij de aanschaf van cadeaus en boodschappen eerlijke keuzes te kunnen maken. Eerder riep de Fairtrade Werkgroep al op om in deze tijd zoveel mogelijk bij lokale winkels te kopen. Om die te steunen in deze tijd van economische malaise. Die solidariteit is nu ook hard nodig voor de kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Voor hen bestaan immers nauwelijks medische of economische vangnetten.

Alle wereldburgers lotgenoten

Door het coronavirus zijn we allemaal, over alle grenzen heen, lotgenoten. De Fairtrade Werkgroep roept de inwoners van Noordwijk daarom ook op om mee te helpen concreet inhoud te geven aan de titel Fairtrade Gemeente. Zodat kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans blijven krijgen om hun producten voor een eerlijke prijs op de wereldmarkt te kunnen verkopen. Om onder menswaardige omstandigheden werken. Om te investeren in hun toekomst, en die van hun kinderen.  

Fairtrade Week 2 – 10 mei

De komende Fairtrade Week – van 2 tot 10 mei – biedt voor iedereen een uitgelezen gelegenheid om te laten zien dat Noordwijk de titel Fairtrade Gemeente met eer en verve draagt.  In veel winkels wordt deze week extra aandacht besteed aan fairtrade producten. Dat maakt het nog eenvoudiger om als consument een steentje bij te dragen. Behalve de vaak al meer bekende producten als bananen, koffie, thee en cacao is er nog een veel groter assortiment.  Allemaal herkenbaar aan het Fairtrade-logo. Ook bij Wereldwinkel Noordwijkerhout (Dorpsstraat 44) kun je terecht voor een groot aanbod aan fairtrade producten. Voor jezelf, maar ook om cadeau te geven.

Fairtrade Gemeente

De gemeente zet zich in om de aanschaf en verkoop van eerlijke producten te bevorderen. Daarom  gebruikt zij zelf uiteraard fairtrade producten.  Ook ondersteunt de gemeente de Fairtrade Werkgroep. Deze vrijwilligersorganisatie ontplooit activiteiten om fairtrade producten onder de aandacht te brengen. Daarnaast werken in een Fairtrade Gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en lokale overheid aan eerlijke handel.