Expositie in gemeentehuis

Fairtrade Gemeente Noordwijk besteedt de komende periode extra aandacht aan Fairtrade. Door bijvoorbeeld te kiezen voor koffie met het Fairtrade keurmerk draag je bij aan betere leefomstandigheden van koffieboeren in het Zuiden. Behalve levensmiddelen is echter ook veel kunstnijverheid te koop dat is gemaakt volgens Fairtrade voorwaarden. Hiervan is in de vitrines van het Gemeentehuis te Noordwijkerhout nu een overzicht te zien, samengesteld door Wereldwinkel Noordwijkerhout. De voorwerpen geven een goed beeld van de collectie van de Wereldwinkel, zoals serpentijn beelden uit Zimbabwe, keramiek uit Mexico, mozaïek uit Indonesië, vilt uit Nepal, manden uit Senegal en nog veel meer. De tentoonstelling is te zien van vrijdag 24 oktober tot vrijdag 18 december 2020.

Manden uit Senegal

In de dorpen rondom de plaats Ngaye op ca. 80 km van Dakar, de hoofdstad van Senegal, verdienen de vrouwen al generaties lang geld met het maken van handgevlochten mandwerk. Deze mand komt uit het dorpje Mekhe village. Hij is gemaakt door Adama Diop en haar dochters en schoondochters. Adama heeft het vak 50 jaar geleden van haar moeder geleerd en nu helpen haar zes dochters, die allemaal naar de dorpsschool zijn gegaan, mee. De manden worden gemaakt van gedroogde rietstengels uit de omgeving. Die worden omwikkeld met gekleurd afvalplastic en aan elkaar vastgenaaid. Zo ontstaan de fraaie kleurpatronen. Over een grote mand doet Adama een week. Met hulp van zo'n 15 familieleden kan ze ca. 50 manden maken per op¬dracht. Als ze geen opdracht heeft, verkoopt ze haar manden op de wekelijkse markt in Ngaye. Daar worden ze op het dak van een bus vastgemaakt en naar Dakar vervoerd om verder te worden verkocht.

Fairtrade Week

De start van de tentoonstelling is ook de start van de Fairtrade Week. Van 24 oktober tot en met 1 november wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor eerlijke handel. Koop je een Fairtrade product, dan draag je bij aan een betere wereld. Jouw aankoop maakt voor de producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika echt een verschil.