Better together

Wereldwijd produceren miljoenen kleine boeren en plantagearbeiders Fairtrade thee. Grote plantages produceren het grootste gedeelte. Fairtrade certificeert zowel theeplantages als kleine theeboeren. Dit biedt theepluksters zoals Vettivel bestaanszekerheid.

Thee wordt het hele jaar door geteeld. Veel arbeiders wonen op of vlakbij de theeplantages, waardoor Fairtrade de mogelijkheid heeft om een grote impact op hun leefomstandigheden te hebben. De lage lonen van arbeiders op theeplantages vormen namelijk één van de grootste problemen in de theesector. Zelfs wanneer een plantage het nationale minimumloon aanhoudt, bereikt het salaris van arbeiders niet altijd het niveau van een leefbaar loon. Arbeiders zijn daardoor vaak afhankelijk van aanvullingen in natura.

Het verhaal van Vettivel

The Greenfield Tea Estate is te vinden in het Uva gebergte in Sri Lanka. Het ligt zo hoog dat de wolken langs het huis van theeplukster Vettivel drijven. ’s Ochtends is de lucht tintelend fris en in de eerste zonnestralen zijn de theebladeren intens groen. Vettivel loopt voor ze naar de theevelden gaat nog even door haar moestuin. De wortels zijn bijna groot genoeg voor de verkoop. Voor zichzelf heeft ze niet veel nodig.  Maar om haar kinderen een goede opleiding te geven, zijn alle extra inkomsten welkom.

Vettivel vergadert mee over de besteding van de Fairtrade inkomsten. “Ik heb hier veel van geleerd”, zegt ze, “vooral hoe ik beter kan plannen. Dat is trouwens ook belangrijk voor mijn moestuin. Door die betere planning levert hij veel meer op.”  Goed plannen geeft haar overzicht en rust. “Mijn man zegt dat ik veel geduldiger ben geworden”, lacht ze.

Op de theevelden praten de pluksters over het huishouden en de kinderen. Ze helpen elkaar als het nodig is en koken op zondag samen voor iedereen die het nodig heeft. Hoe gezellig het ook is, ze zorgen er wel voor dat ze alleen de beste blaadjes plukken: de bovenste twee en het knopje van de theeplant. Deze manier van plukken wordt ‘two leaves and a bud’ genoemd en levert de beste kwaliteit op. Maar dat mag je zelf proeven.

Thee drinken in de Wereldwinkel

Better Together is de titel van de najaarseditie van de Fairtrade Week 2021. Daarom drinken we samen thee in de Wereldwinkel. Thee met een goed verhaal. Thee met wat lekkers. Onze buren: De Chocolaterie zorgt voor Fairtrade chocolade en de kringloopwinkel voor het servies. Samen met de werkgroep ‘Fairtrade Gemeente Noordwijk’ willen we de Fairtrade thee en de makers van de thee een podium geven en het consumeren van Fairtrade producten bevorderen.