Dambar bezoekt Wereldwinkel

De begroeting “Namasté” is woensdag 12 oktober te horen in Wereldwinkel Noordwijkerhout. De Nepalese zilversmid Dambar brengt dan een bezoek aan onze winkel. En hij neemt een grote collectie handgemaakte zilveren sieraden mee en geeft uitleg over het proces van zilver smeden. De relatie tussen Dambar en Nederland bestaat al vele jaren. Door de pandemie was reizen echter niet mogelijk. Gelukkig is Dambar nu weer in staat Wereldwinkels te bezoeken.

Hoe het begon

Dambar is geboren in een afgelegen dorp in het Nepalese district Nuwakot. In 1986 kwam hij voor het eerst naar de hoofdstad Kathmandu om het vak van zilversmid te leren. Tijdens deze opleiding werd hij financieel ondersteund door een Nederlandse familie. Zij hielpen Dambar ook toen hij ziek werd en medicijnen nodig had die niet in Nepal beschikbaar waren. Na zijn herstel begon Dambar een kleine zilverwerkplaats in Kathamandu. Het was echter moeilijk om in Nepal een afzetmarkt te vinden voor zilveren sieraden. Ook hier kwam de Nederlandse familie te hulp. Zij brachten Dambar in contact met diverse Nederlandse reisorganisaties. Dit leidde er toe dat jaarlijks honderden toeristen zijn zilverwerkplaats bezochten.

Tegenslag

De zaken gingen goed en de zilverwerkplaats bood werkgelegenheid aan twintig mannen. In 2015 werd Nepal echter getroffen door hevige aardbevingen die grote verwoestingen aanrichtten. De wederopbouw kwam maar langzaam op gaan. Ook de toeristensector kreeg harde klappen, toeristen bleven weg. Dit was de reden voor Dambar om de uitnodiging aan te nemen om Nederland te bezoeken en in een groot aantal Wereldwinkels zijn zilveren sieraden te verkopen. Helaas gooiden de pandemie en de lockdowns roet in het eten en lukte het Dambar twee jaar niet om te reizen.

Feestje

Woensdag 12 oktober kan de Wereldwinkel Dambar gelukkig weer verwelkomen, en dat is altijd een feestje. De zilveren sieraden zijn van zware kwaliteit, modern en met een vleugje oosterse mystiek. Ze zijn handgemaakt en dus allemaal uniek. Vanaf 11.00 uur zijn bezoekers van harte welkom.