Klimaatverandering treft arme boeren

Het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Fair is het bepaald niet. Vooral kleinschalige boeren worden hard getroffen.

De klimaatcrisis is de grootste bedreiging voor het levensonderhoud van miljoenen kleinschalige boeren en werknemers in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor, vruchtbaar land gaat verloren en de opwarming van de aarde versterkt de verspreiding van gewasziekten. Als dat al niet erg genoeg is, worden deze gemeenschappen ook keihard geconfronteerd met stijgende schulden door COVID-19. Deze schulden, naast ’t verlies en schade door klimaatverandering, en de lage inkomens en lonen, zorgen ervoor dat deze boeren niet in staat zijn om zich aan te passen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Laat staan te investeren in schone, groene energie en duurzame landbouwmethodes. Terwijl dit eigenlijk onwijs hard nodig is om de bossen te beschermen en de biodiversiteit te herstellen. Maar zeg nou zelf, hoe kan je van een boer verwachten dat hij ‘groen doet terwijl hij rood staat’?

Fairtrade zorgt voor eerlijke prijzen zodat de producenten in hun onderhoud kunnen voorzien. Daarnaast ontvangen de coöperaties een premie die zij naar eigen inzicht kunnen besteden. Bovendien heeft Fairtrade een klimaatstrategie ontwikkeld. De aanpak van Fairtrade richt zich voornamelijk op ondersteuning van kleine boeren. Fairtrade stelt voorwaarden in de standaarden voor duurzame productiemethoden, bijvoorbeeld op het gebied van waterverbruik, biodiversiteit, energieverbruik en pesticiden gebruik. Ook worden er door de boeren specifieke projecten ten aanzien van klimaatverandering uitgevoerd.

Kies voor Fairtrade en help de boeren en producenten in de armste landen oplossingen te vinden voor de problemen waar zij door klimaatverandering mee geconfronteerd worden.

De Fairtrade Week gaat zaterdag 28 oktober van start. In het hele land besteden supermarkten een week lang aandacht aan Fairtrade producten. In Wereldwinkel Noordwijkerhout is die dag een proeverij van Fairtrade chocolade. Kom gezellig proeven en winkelen! U bent van harte welkom!