Acaciaproducten uit de Filipijnen

Acaciabomen zijn niet moeilijk te vinden in de Filippijnen. Overal zie je ze staan langs wegen en op onbebouwde grond. Acaciahout is een niet-inheemse hardhoutsoort. Het is mooi hout met een warme kleur. Het is duurzaam hout: de bomen groeien snel (hij bereikt zijn volle lengte in zestien jaar) en voor iedere gerooide boom wordt een nieuwe aangeplant. Het aanplanten van acaciabomen wordt gezien als een investering, die na een aantal jaren geld oplevert als het hout verkocht wordt. Het kappen, verhandelen en verwerken van de acaciabomen wordt gecontroleerd door de overheid middels certificering. Er zijn ook delen in de stad waar geen kapvergunning wordt verleend.

oog voor geschiedenis

Na 300 jaar overheersing door Spanje, kwamen de Filippijnen in Amerikaanse handen in 1898. Een VS gouverneur wilde dat alle straten werden beplant met acacia’s. Dit bepaalt tot op de dag van vandaag het straatbeeld.

oog voor producenten

Kinta werkt bij de ontwikkeling van nieuwe acaciaproducten al jaren intensief samen met kleinschalige familiebedrijven in Filippijnen. Het zijn goed georganiseerde bedrijven, met ervaren medewerkers. Ze streven naar een gezonde, creatieve en plezierige werkomgeving voor haar werknemers. Tegen een goede faire beloning.

oog voor producten

Kinta's Acacia is een uiteenlopende collectie van verschillende woon- en tafelaccessoires, zoals krukjes, kandelaars, schalen, borden en snijplanken. Bij de ontwikkeling zoekt Kinta de grenzen van het materiaal op. Soms leidt dat tot ruw gekerfde of natuurlijke vormen, dan weer tot een afwerking met beits, matte of glanzende lak in effen kleurtinten. En soms wordt het hout gecombineerd met gerecycled rubber of met glas.

oog voor onderhoud en veiligheid

Alle tafelaccessoires zijn afgewerkt met een voedselveilige lak. De producten kunnen worden afgewassen met een lauwwarm sopje, maar niet in de vaatwasser. Niet in water laten weken. Als de lak is afgesleten: van tijd tot tijd met een klein beetje walnoten- of slaolie op een doek inwrijven. Zet het hout niet in direct zonlicht of in de buurt van een verwarming, om uitdroging te voorkomen. De houten planken zijn hard genoeg om te dienen als snijplank, zacht genoeg om het mes scherp te houden. Het is echter onvermijdelijk dat er bij gebruik snijkrassen ontstaan.