Toeristen in Noordwijkerhout

De vele campings en vakantieparken in de gemeente Noordwijkerhout trokken door de zonnige zomer dit jaar heel wat buitenlandse toeristen. Veel van deze vakantiegangers bezochten ook de Wereldwinkel en vertelden tijdens zo'n bezoek over Fairtrade in eigen land. Hier volgt een kort overzicht.

In Engeland is in 1942 Oxfam opgericht (Oxford Commitee for Famine Relief) om tijdens de Tweede Wereldoorlog hulp te bieden aan de noodlijdende bevolking in Belgie en Griekenland. Na de bevrijding stuurde deze organisatie voedselpakketten naar Duitsland en in 1948 zijn de eerste Oxfamshops opgericht. Inmiddels is deze organisatie gegroeid en beschikt over ca. 700 winkels en een webshop.

In Verenigde Staten bestaat sinds 1946 de organisatie Ten Thousand Villages. Via 390 winkels en webshop biedt deze organisatie handnijverheid te koop aan van kleine producenten uit Latijns Amerika, Afrika en Azie.

In Duitsland tenslotte is de Fairtradeorganisatie heel actief. Zo verkopen veel supermarkten Fairtrade producten. Verder zijn er in veel gemeenten de zogenaamde Weltladen, waar levensmiddelen en handnijverheid wordt verkocht volgens de principes van eerlijke handel.