Nepal getroffen door aardbeving

Madat Nepal betekent Help Nepal. De stichting Madat Nepal bestaat al meer dan twintig jaar en is actief op tal van terreinen. Zo bouwt de stichting scholen en gezondheidscentra in Nepal. Ook organiseert Madat Nepal de productie van sieraden, aardewerk en textiel en zorgt voor de afname van deze fairtrade artikelen in Nederland. Wereldwinkel Noordwijkerhout heeft de artikelen van Madat Nepal in haar assortiment.

Op 25 april werd Nepal getroffen door een zeer zware aardbeving.  Veel producenten verloren hierbij hun huis en werkplaats. Op de site en facebookpagina van Madat Nepal vertellen de producenten hun verhaal.

Het verhaal van Krischna Laxmi Koju en haar dochter

Krishna Laxmi Koju, een van de werkneemsters van Haribol Ceramics, verloor bij de aardbeving haar huis en haar 18-jarige zoon. Zes maanden eerder was haar man overleden. Zij overleefde het tezamen met haar dochter. Ze leven nu in een tent. Van de locale autoriteiten kreeg ze een uitkering van 70.000 rps (ongeveer 635 euro) voor het overlijden van haar zoon. Het huis was van haar en had vier kamers. Ze konden er bijna niets uit redden vanwege het gevaar van verdere instortingen. Van hulporganisaties heeft ze voedsel gekregen. Haribol heeft haar geholpen met keukengoed.
Haribol zit in een comité Manabiye Astha Nepal dat slachtoffers helpt die hun huis verloren hebben. Ze bouwen tunnelhuizen van golfplaten. De kosten voor één tunnelhuis bedragen iets meer dan 100 euro. De bewoners moeten zelf voor een voor- en achterkant zorgen en voor de ‘vloer’. Deze tijdelijke huisvesting is veilig en veel beter dan de tenten om de moessonperiode door te komen. Er zijn er vijftig gebouwd. Er volgen nog eens dertig. Het plan is om alleen al voor Bhaktapur 5000 tunnelhuizen te bouwen. Het geld komt niet van de overheid. Het komt van particuliere donaties uit Bhaktapur en uit het buitenland. Haribol gaat regelen dat Krishna Laxmi met haar moeder en dochter in zo’n tunnelhuis kunnen intrekken.
 

Steun Madat Nepal

Zie voor meer informatie http://www.madatnepal.nl/ en facebook. Steun Madat Nepal via Bankrek: tnv Stichting Madat Nepal NL11INGB0000034742 onder vermelding: "gift aardbeving".