Welkom bij

Wereldwinkel Noordwijkerhout

Gezellige vrijwilligersavond

Tijdens de jaarlijkse avond voor vrijwilligers van de Wereldwinkel is een workshop bonbons maken georganiseerd. De vrijwilligers hebben heerlijke chocolade creaties gemaakt, van eenvoudige truffels, tot pindarotsjes en bonbons gedoopt in chocolade couverture. Voor degenen die het thuis ook eens willen proberen, volgt hier het recept.

Truffelmassa

Benodigdheden: 1/8 liter slagroom, 100 gram melkchocolade, 100 gram pure chocolade, 4 eetlepels likeur naar keuze, 30 gram roomboter.

Werkwijze: Breng de slagroom in een pan aan de kook. Breek de chocolade in stukjes. Neem de pan van de warmtebron. Doe de chocolade in de slagroom en laat hem onder roeren smelten. Laat de truffelmassa iets afkoelen. Roer de likeur erdoor, voeg ook de roomboter toe en laat het smelten. Blijf roeren tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Bekleed een cakevorm (circa 20 cm lang) met huishoudfolie. Doe de truffelmassa erin, strijk hem glad en laat hem in ongeveer 1 uur in de koelkast opstijven.

Eenvoudige truffels

Verdeel de truffelmassa in blokjes. Rol de helft van de blokjes tot balletjes. Rol de balletjes door de kokos, cacao of hagelslag. Leg de truffels op de schaal bekleed met bakpapier. Bewaar de blokjes.

Bonbons gedoopt in chocolade couverture

Wanneer je chocolade smelt moet je het tempereren om de chocolade een mooie glans te geven en krokant te maken. De kunst is om de chocolade te smelten maar niet te veel te verhitten, dan wordt de couverture namelijk dof en hardt het niet voldoende op. Het mooiste is om de chocolade te smelten op een temperatuur van circa 32 ºC. Dit gaat als volgt.

Schenk kokend water in de pan. Zet hierin het schaaltje. Laat 2/3 van de chocolade au-bain-marie in het schaaltje smelten. Neem het schaaltje uit de pan.  Voeg de rest van de chocolade toe. Nu moet je de chocolade stevig doorroeren. Blijf de chocolade roeren totdat alle chocolade is gesmolten, je voelt dat de chocolade dikker en glanzender wordt.

Je kunt zelf testen of je chocolade goed getempereerd is. Doop een schoon mes met de punt in de chocolade en leg het mes weg. Het tempereren is goed gelukt als de chocolade na circa 4 minuten gestold is.

Tip: zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt, dan stolt de chocolade direct en zal het niet meer smelten.

Doop de truffelblokjes in de chocolade couverture. Leg de bonbons op de schaal bekleed met bakpapier. Versier de bonbons door nootjes of rozijnen in de nog warme couverture te drukken. De bonbons kunnen ook versierd worden met streepjes witte chocolade couverture.

Pindarotsjes

Voeg aan de overgebleven chocolade couverture ongezoute pinda’s toe. Let op de hoeveelheid. De substantie mag niet te nat, maar ook niet te droog zijn. Vorm met twee lepels pindarotsjes op het bakpapier en laat deze stollen.