Welkom bij

Wereldwinkel Noordwijkerhout

Filmavond in het kader van Max Havelaar

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat het Max Havelaar keurmerk is opgericht. Dit keurmerk voor eerlijke handel is genoemd naar de hoofdpersoon uit het boek van Multatuli. De assistent–resident Max Havelaar protesteerde tegen de uitbuiting en onderdrukking van de inlandse bevolking van de kolonie Nederlands–Indië.
Deze aanklacht tegen het Nederlands koloniaal gezag veroorzaakte in de tijd dat het boek verscheen in 1860 veel beroering. Voor het eerst werden de misstanden in de kolonie openbaar voor het grote publiek.

Het keurmerk

In 1988 werd in Nederland het eerste pak koffie met het Max Havelaar keurmerk voor eerlijke handel aangeboden aan Prins Claus. In de jaren erna werden in meer dan 20 landen keurmerkorganisaties opgericht die zich verenigden in de Fairtrade Labeling Organisation. Inmiddels zijn 1,2 miljoen boeren wereldwijd aangesloten bij het internationale keurmerk, en groeit de opbrengst van fairtrade producten nog elk jaar.

Filmavond

Als afsluiting van de feestelijkheden waarmee Wereldwinkel Noordwijkerhout dit jaar haar 20 jarig bestaan viert, wordt op vrijdag 15 november een filmavond georganiseerd in het Victorhuis. Onder het genot van een kopje koffie en een glaasje wijn met wat lekkers kijken we dan naar de film Max Havelaar, in 1976 geregiseerd door Fons Rademakers.

De zaal aan Sporkenhout 12 gaat open om 19.00 uur. De film begint om 19.30 uur. De toegang is gratis en alle belangstellenden zijn van harte welkom. Natuurlijk is het deze avond ook mogelijk om fairtrade producten aan te schaffen.