Klankschalen uit Nepal

Klankschalen worden gebruikt voor meditatie en bevordering van natuurlijke concentratie. Het vervaardigen van klankschalen is een oud ambacht, dat tegenwoordig bijna niemand meer beheerst. Omdat alle antieke klankschalen allang verhandeld zijn, is de handgevormde schaal een kostbaar kleinood. De klankschalen en cimbalen uit Nepal worden gemaakt door een klein familiebedrijf in Patan, de kunstnijverheidswijk in Kathmandu op Fair Trade basis. 

Geschiedenis

Klankschalen zijn unieke klankinstrumenten uit de Himalaya. Hun oorsprong is in nevelen gehuld, maar hun geschiedenis gaat minstens 1000 jaar terug. Tot op heden worden ze in Tibet en Nepal in kloosters gebruikt. De oude en antieke schalen zijn beter in klank dan de nieuwe schalen. Dat heeft ontegenzeggelijk te maken met de manier waarop ze gemaakt zijn. In vroeger tijden werden ze gemaakt door een vloeibare massa metaal tot een plaat te maken en daarna werd de warme plaat uitgehamerd totdat de schaalvorm ontstond. De oude klankschalen bestaan uit een legering van maar liefst zeven metalen.

Trilling en geluid

Wanneer een klankschaal beroerd wordt met een stok geeft de schaal een geluid, maar de schaal geeft ook een trilling. Soms is de trilling zo krachtig dat je deze met het blote oog kunt waarnemen. De trilling van een klankschaal is krachtig en verplaatst zich snel door een lichaam. Ons lichaam bestaat voor meer dan 80% uit water. Het gevolg is een innerlijke massage. Een gezond lichaam heeft een eigen trilling en beweging. Het is goed afgestemd en trilt zuiver in een eigen frequentie. Bij een ziek orgaan of een blokkade is deze frequentie gestoord. Je voelt je niet lekker in je vel zitten, je bent gestrest en krijgt lichamelijke klachten. Door de trilling van de klankschaal zal het lichaam mee trillen met de klankschaal en zodoende meegaan met de harmonische frequentie van de klankschaal.

Werkwijze     

Zet de klankschaal op je vlakke hand en sla hem dicht onder de rand aan. Luister en let daarbij op wat je voelt, wat de klank u doet. Je kunt de klankschaal ook met de hand aanslaan. U krijgt een aanzwellende toon als je de klankschaal op de gestrekte hand plaatst en met de andere hand met de klepel rechtop langzaam en gelijkmatig en met lichte druk langs de buitenrand van de klankschaal strijkt. Vaak lukt het niet meteen de eerste keer, het kost enige oefening. Verander de druk van de klepel op de schaal. Nog voor de toon hoorbaar is, voelt je in de hand waar de klankschaal op staat een licht vibreren. Dan ben je op de goede weg. Elke klankschaal heeft een eigen persoonlijkheid. Neem de tijd om dat uit te zoeken.