Scap metal uit Zimbabwe

De scrap metal producten van Gone Arty zijn bijzonder!Van piepkleine vogeltjes tot reuze grote koeien, paarden en tijgers. De producten worden allemaal gemaakt in Zimbabwe. De kunstenaars in Zimbabwe zijn zeer goed in het maken van de prachtige stukken art. Nergens ter wereld is men zo goed in het vormgeven als in Zimbabwe en je herkent direct het land van oorsprong. Van afvalmateriaal tot een prachtig kunstwerk. Jaarlijks betrekt Gone Arty 4-5 40-ft containers met duizenden producten uit dit Zuidelijk Afrikaanse land.

Even voorstellen

In Tynwald, een buiten wijk van Harare, wonen Peter en Viola. Ze wonen er met hun 5 kinderen. Op de locatie is het woonhuis en de werkplaats. Gone Arty ontwikkelt, samen met Peter en Viola, mooie producten voor huis en tuin. Van leuke gekleurde vogels tot plantenstekers. Prachtige, unieke producten van metaal. Na het vervaardigen van bijvoorbeeld een vogel, beschilderen ze het product zodat het levensecht overkomt. Covid-19 heeft het werk van deze producent heel erg geschaad. Zij leveren aan UK, Frankrijk en aan Gone Arty. Door de pandemie zijn de orders erg klein en blijven veelal uit. Gelukkig heeft Gone Arty, dit jaar toch 4 containers kunnen vullen.

Gibson Makarutse       

In Mabvuku, een dichtbevolkte voorstad van Harare staat de werkplaats van Gibson Makarutse. Naast de werkplaats staat ook het huis van Gibson die daar woont met vrouw en kinderen. Samen met zijn broer is Gibson het familiebedrijf begonnen. Nu werken ook zijn zoons mee in het bedrijf.  Men huurde eerst een werkplaats maar met een renteloze lening van Gone Arty heeft hij het huis met werkplaats kunnen kopen. De Makarutse familie maakt producten van hergebruikte materialen (scrap-metal). Voor vervaardigen van de trendy producten gebruikt de familie oude hekjes, carrosserie van auto’s ijskasten, ijzeren tonnen schroeven en moeren. Je kunt het niet zo gek bedenken of het krijgt een tweede leven.  Van reuze vogels tot kleine egeltjes: Alles kunnen ze maken.