Welkom bij

Wereldwinkel Noordwijkerhout

Eline Brouwer wint dopper

Hoeveel ton plastic afval

komt jaarlijks in de oceanen terecht?

Deze vraag werd gedurende tien dagen (van 25 juli t/m 5 augustus) gesteld aan de klanten van de Wereldwinkel. Degenen die een poging deden de hoeveelheid plastic afval te raden maakten kans op het winnen van een dopper.

De cijfers

De UNEP, de milieufafdeling van de Verenigde Naties, doet al jaren onderzoek naar het plastic afval in zee. Zij heeft berekend dat wereldwijd jaarlijks 250 miljoen ton (1 ton = 1000 kilo) plastic wordt geproduceerd. Ongeveer de helft hiervan is plastic voor eenmalig gebruik. Denk aan alle wegwerp verpakkingen en plastic tasjes. Van dit plastic afval  komt jaarlijks 4,7 miljoen ton  in de oceanen terecht en vormt daar de zogenaamde plastic soep.

Boyat Slat

Deze student uit Delft presenteerde vorig jaar een idee om de plastic soep in oceanen op te ruimen. Slat wil installaties plaatsen op strategische plekken in de oceaan, die worden uitgerust met lange, drijvende armen. De plastic deeltjes hopen zich op in de armen, waardoor het makkelijk uit het water gehaald kan worden. In 2016 wordt de eerste installatie opgeleverd. Een prachtig initiatief van deze jonge inventieve Nederlander.

Eline Brouwer winnares raadspel

De plastic soep in de oceanen groeit dus jaarlijks met 4,7 miljoen ton plastic afval. De twaalf jarige Eline Brouwer uit Heerhugowaard zat hier het dichtst bij met 1,8 miljoen ton. Zij was in Noordwijkerhout op bezoek bij haar opa en oma toen zij in de Wereldwinkel meedeed aan het raadspel. De prijs is een dopper, een hip waterflesje met een missie. Door het flesje steeds thuis of onderweg te vullen met kraanwater, ontstaat er minder plastic afval. Bovendien steunt de dopperfoundation waterprojecten in Nepal.

 

 

De vijf gyres

Vijf gebieden in de ocenanen waar zich plastic afval ophoopt.